Menu

Gde je vaša voda?

Gde je vaša voda?

Gde je vaša voda?

Suprotno popularnom verovanju, vi niste 75 do 80 posto voda. Biliste nekada – vrlo davno, dok ste bili mala beba koja tek što je napustila majčinu matericu punu vode. Sada ste bliže brojci od 50 posto vode. Šta se desilo? Pa, ostarili ste, i od tih prvih godina, unutrašnji i spoljašnji faktori su oštetili vaše ćelije i oslabili njihovu sposobnost da zadržavaju vodu. To objašnjava znake starenja koji su se verovatno pojavili u kasnim dvadesetim ili (ako imate sreće) ranim tridesetim: koža je počela da postaje suvlja, pojavile su se fine linije i bore, vaše spavanje se promenilo, popustila je vaša savitljivost, varenje se usporilo, a vaša energija je počela da se koleba. Žalite se na razne bolove, treba vam više kofeina da pregurate dan i teže vam je da smršate. Ovo se nije desilo preko noći, iako vam se možda tako učinilo jednog dana kada ste ''iznenada'' primetili sve ove promene u ogledalu, na vagi ili u ordinaciji vaše lekara.

Ono što se dešava je spor, neizbežan pad vaše sposobnosti da ostanete hidrirani, što, inače, nema nikakve veze sa tim koliko vode pijete (o tome će biti još reči kasnije). Hidriranost ima veze sa vodom koju vaše ćelije mogu da zadrže i korisno upotrebe. Ako biste pili na litre vode dnevno, a ja vam rekao da ste dehidrirani, da li biste mi poverovali? Verovatno ne biste. Međutim to je tačno: ukoliko ćelije nisu u stanju da zadrže vodu koja im je potrebna da podrže ćelijske funkcije, onda ni sva voda na svetu koju opijete neće napraviti razliku (i moraćete da nastavite da pijetge kako biste nadoknadili stalni gubitak ćelijske vode u vašem telu). Svakom delu tela, od mozga do tetiva i ligamenata u stopalima, potrebna je voda za ispravno funkcionisanje. Bez dovoljno vode u ćelijama, organi ne mogu da vrše normalna rad i da komuniciraju međusobom.

To nas dovodi do još jedne činjenice koja je u suprotnosti sa zrnom konvencionalne mudrosti: nije sva voda jednaka. Kao što ste sigurno do sada shvatili, postoje dve vbrste vode u vašem telu – voda blagostanja unutar vaših ćelija i otpadna voda koja pluta između ćelija, ona koja utiče na vaše starenje, koja čini da se soećate debelo i tromo. Podbule oči, otečeni članci i naduven stomak , na primer, su sve primeri ekstracelularne otpadne tečnosti i znaci da telo ne prerađuje vodu na efikasan način. Ova šteta može da nastane bilo gde, uključujući i krvne sudove, srce i druge mišiće, kožu i jetru. Zamislite krvni sud koji je jak i čvrst kao novo crevo. Sada zamislite isto to crevo koje je ispresecano mikroskopskim rupama iz goda curi voda. Ta voda je pobegla i postala otpad.

Voda blagostanja, s druge strane, podržava ćelisjku aktivnost i samim tim život; to vam omogućva da ostanete zdravi, vitki i lepi. Ono o čemu treba voditi računa, naravno, je da se voda zadrži tamo gde je potrebna ako su ćelije oštećene i porozne usled starenja. Kao prvo, potrebno je da zašijete te pukotine, a zatim treba da se pobrinete da unosite visoko kvalitetnu vodu, koju nećete uvek dobiti iz flaše ili slavine. Ubrzo ćete shvatiti na šta mislim kad vam budem objasnio moju piramidu ishrane i naučio vas da birate hranu i pića koja vašu hidriranost čine optimalnom.